onsdag 26 augusti 2009

Mininova hotas av vite på 50 miljoner

Det har inte varit en god vecka för torrentsajterna. Först släcktes TPB och nu har även holländska Mininova blivit beordrade att plocka bort alla filer med upphovsrättsligt skyddat material. Har detta inte skett inom tre månader kan Mininova tvingas att betala vite på upp till 50 miljoner kronor.

Mycket är likt målet mot Black Internet, men det finns åtminstone en avgörande skillnad. Och det är att i holland angrep upphovsrättsindustrin torrentsajten direkt, vilket åtminstone ger en teoretisk möjlighet att begränsa följderna av domslutet till de olagliga filerna. I Sverige valde dock upphovsrättsindustrin att gå på IPS'en, troligen med full vetskap om att det inte fanns någon teknisk möjlighet till filtrering. Det enda alternativet som då kvarstod var att släcka hela sajten, vilket även innebar en censurering av alla de lagliga filer som finns på TPB samt även av de fullt lagliga chattar/diskussionsforum som förekommer på sajten. Detta är ett falskt och direkt lagstridigt agerande från upphovsrättsindustrin.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

3 kommentarer:

 1. Ingick http://baywords.com/ i vad som stängdes av? Censurering av bloggar som inte har något alls med TPB och de åtalde personerna bakom siten göra. Mysigt.

  SvaraRadera
 2. Jodå, min blog på baywords.org försvann när BI stängde av internetaccessen. Nu är den tillbaka men det är konstigt att man väljer censurera folks bloggar så här ??

  SvaraRadera
 3. Måste tipsa om en liten film snutt från youtube just med anledningar av "mere conduit" mm.
  http://www.youtube.com/watch?v=66PbSzwnLes
  Kort och intressant liten film.

  SvaraRadera