lördag 8 augusti 2009

Män kan inte våldtas

Med hänvisning till Märta Tikkanens bok skriver Ingrid Carlqvist på temat män kan inte våldtas.

Detta är en uppgift som Högsta domstolen - till skillnad från Ingrid Carlqvist - tycks hålla med om. Ett talande exempel är de två fall som HD prövade i maj 2008. Fallen var likartade med en avgörande skillnad: I det ena fallet var brottsoffret en kvinna och i det andra var offret en man. Denna skillnad visade sig bli avgörande för hur HD valde att rubricera brotten och därmed även för straffen.

I fallet med kvinnan hade gärningsmannen fört upp fingrarna i hennes slida medan hon sov. HD dömde gärningsmannen för våldtäkt.

I det andra fallet var det en 20 årig man som fick sitt kön smekt medan han sov. På grund av skillnaderna mellan mäns och kvinnors fysik skedde ingen penetration. HD ansåg inte att detta utgjorde våldtäkt.

Utformningen av könet blev alltså avgörande och på så sätt fick Märta Tikkanen alltså rätt.

Domarna kommenteras Här och även Här

3 kommentarer:

 1. Och så var det med jämlikheten alltså - Som skillnaden mellan folk och fä, eller som Göran Perssons talesätt: "Vi är alla jämlika, jag är bara lite mer jämlik än du"

  SvaraRadera
 2. Jo, man kan uppfatta utgången i de båda domarna som märklig. Handlingarna från gärningsmännen är desamma, skillnaden ligger i brottsoffrens fysiologi. Att denna fysiologiska skillnad skulle vara avgörande för brottsrubriceringen framstår som omotiverat.

  SvaraRadera
 3. Nästan ännu märkligare är att en smekning kan vara våld. I botten för bägge domarna ligger en hatisk och skrämd syn på sexualiteten.
  Det blir ingen ordning på det här innan Luther sopas av axeln, och hela synen på sex ifrågasätts. Nu utnyttjas sexuallagstiftningen för att införa totalitära lagar och nyspråk.
  Exempel: Begreppet "våldtäkt" för frivilliga förbindelser över generationsgränserna. En rent patriarkalisk äganderätt kommer till uttryck i sådant. Samtidigt som korstågen är i full verksamhet. De rättrogna kräver trohet och kyskhet !

  SvaraRadera