lördag 15 augusti 2009

En inblick i svenskt rättsväsende

Ofta hör jag folk som uttrycker uppfattningen att brottslingar kommer undan för lätt. Min erfarenhet är dock den motsatta. Många domare tycks uppfatta sig själva som brottsbekämpare och allierade med åklagarna. Detta riskerar domarens objektivitet och därmed rättssäkerheten. Nedanstående exempel från det verkliga livet åskådliggör med fördödande tydlighet vad jag menar.

Omständigheterna är följande. Tingsrätten håller huvudförhandling i ett mål som handlar om sexuellt utnyttjande av barn. Innan rätten ens har börjat lyssna till bevisningen tar man paus. En bandspelare står på vilket avslöjar att rätten är beredd att ta ställning till skuldfrågan innan bevisningen har gåtts igenom. Läs det häpnadsväckande överklagandet från den tilltalades försvarare.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

4 kommentarer:

 1. Skrämmande!
  Blir det någon ny tingsrättsförhandling?

  SvaraRadera
 2. Vad som händer i detta mål vet jag tyvärr inte. Men detta är ett skrämmande, dock inte unikt exempel. Däremot är det unikt att domstolens agerande spelades in.

  SvaraRadera
 3. Även om detta klart strider mot den processrättsliga omedelbarhetsprincipen, så kan man nyansera det med att domstolen till trots har haft tillgång till åtalet och bevisningen innan huvudförhandlingen. Domare brukare ju kika i genom processmaterialet innan huvudförhandlingen. (Det kan argumenteras för att även detta det sistnämnda strider mot omedelbarhetsprincipen.)

  SvaraRadera
 4. Intressant dom. Den fick mig faktiskt att göra en första blogg. Det står dock i domen att den har avskrivits. Vet du hur det har gått?

  SvaraRadera