lördag 29 augusti 2009

Upphovsrättsindustrins hatangrepp, eller dagens stolpskottDirektörerna Gerard Versteegh och Shadi Bitar är bossar hos film2home.se respektive earbooks.se. Och nu har de även skrivit en allmän hatartikel mot pirater och andra som värnar frihet på nätet.

I hatartikeln tycks dessa direktörer hävda att piratister skulle vara bakåtsträvare medan de själva är goda exempel på framsynta entreprenörer. Mycket talar dock för att det är direktörerna som företräder bakåtsträvarna. När jag som använder Firefox för en tid sedan försökte vara laglydig genom att köpa film hos film2home.se möttes jag av den bild ni ser här ovan. Herregud, vi skriver 2009 och Firefox har cirka 20 procent av webbläsarmarknaden, men direktör Versteegh förmår alltså ännu inte att tillhandahålla sina produkter till en ansenlig andel av marknaden.

Kan tilläggas att jag efter mitt misslyckade försöka att vara laglydig skrev ett mail till film2home's kundtjänst där jag frågade om de inte var intresserade av att sälja sina produkter. Jag fick aldrig svar. Så intresserade är alltså dessa direktörer och deras företag av sina presumtiva kunder.

I artikeln beskyller de också piratister för att ligga bakom attentatet mot Black Internet. Detta trots att Black Internets VD Victor Möller själv har sagt "Det är inte självklart att det har med The Pirate Bay att göra. Jag är inte alls säker". Upphovsrättsindustrins direktörer tycks dock veta bättre. Lite konspiratoriskt undrar jag hur de har fått tillgång till information som är okänd för alla andra?!

Direktörerna sågas av Ravenna.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

15 kommentarer:

 1. Det verkar som en före detta anställd utfört sabotaget. Såvida det inte visar sig att denne är medlem i Piratpartiet eller Piratbyrån är det rent förtal att skylla på piraterna
  Klicka på "min" webadress för att se en källa.

  SvaraRadera
 2. Grå, tack för länken. Intressant information.

  SvaraRadera
 3. Vansinne från början till slut!

  Krossa solna tinsrätt med alla medel ni kan!!!

  Solna tingsrätt har gjort fel!!!

  SvaraRadera
 4. 20% är nog lågt räknat, Firefox har en mycket större del av marknaden än så:

  http://www.w3schools.com/browsers/browsers_stats.asp

  Ska man tro på de siffrorna hade Firefox ca 20% för 4 år sedan, idag börjar Firefox sakta bli Browsern med stort B och MSIE är redan förpassad till en neslig andraplats.

  Personligen skulle jag vilja se ett bredare fält med flera olika browsers som har ca 10-200% vardera så att webutvecklare aldrig kan komma undan med "Det funkar i [favoritbrowser]" utan tvingas (huga) följa standarden (man kan väl få drömma i alla fall?).

  SvaraRadera
 5. @Qer
  Siffrorna från w3schools mäter inte allmänhetens surfande utan snarare vilken webbläsare som utvecklare använder. 20% är nog en ganska korrekt siffra.

  Kompetenta webbutvecklare arbetar i två steg. Först gör de en sajt som följer gällande standarder. Då får man en sajt som fungerar för alla stora webbläsare utom IE. Steg 2, som tar massor med tid, är att anpassa sajten så att den även fungerar för olika versioner av IE.

  Microsoft har avsiktligt skapat den här situationen. När man är störst så kan man tjäna på att strunta i standarder eftersom det då blir svårare för andra att konkurrera.

  SvaraRadera
 6. På wikipedia finns det statistik som verkar mer realistisk. De har även en intressant förteckning över de metodfel som kan uppstå vid mätningar. För något år sedan gjordes det en mätning som konstaterade att Firefox-användningen i Finland var bland de högsta i världen, men jag har för mig att Sverige kom litet efter och låg närmare genomsnittet.

  SvaraRadera
 7. Jag tror att dom stänger ute mer än 25% av sin kundbas, eftersom det är mest de med viss datorvana som använder on-line tjänster. Och bland de datorvana tror jag andelen Firefoxanvändare är mer än 25% (jag vet inte om Film2Home även utestänger Safarianvändare).

  Att se på fördelningen datorer med olika webläsare är väldigt dumt om man ska utveckla sådan här tjänster eftersom IE kommer för installerat till de flesta Windows så blir självklart IE störst, men därmed inte sagt att IE-användare utgör den största kundbasen.

  Själv kan jag inte använda F2H även om jag använder IE eftersom jag kör på Windows 64-bitars.

  SvaraRadera
 8. @Tor: Du hänvisar till samma källa som jag använde. Hur det nu än må vara med andelen användare kan man konstatera att upphovsrättsindustrin genom sin tröghet ratar en stor andel av de presumtiva kunderna. Och nu verkar de vilja skylla sitt tillkortakommande på piratisterna. Huvudlöst är det enda ord jag kommer på.

  SvaraRadera
 9. Safari och Mac OS X användare, oavsett webläsare, är utestängda. Vilket är rejält puckat. I min bekanstskapskrets så är Mac användarna genomgående storkonsumenter av film i alla format, medans Windows användarna har en klart lägre procent av filmentusiaster.

  Gör bolagen inga marknadsundersökningar undrar man?

  SvaraRadera
 10. Det där varningsmeddelandet är flera år gammalt. Det stod "Vi jobbar för att ..." då också. Ligger det en hund begraven här? Har F2H månne ett avtal med någon som förbjuder dem att anpassa sajten till vedertagen standard, eftersom de är rädda att någon då skall kringgå deras kopieringsskydd?

  "Eftersom din domän inte är telia.com kan du tyvärr inte använda film2home i dagsläget. Du är välkommen att läsa våra avtalsvillkor, men det kan hända att vissa webbsidor är otillgängliga av säkerhetsskäl. Vi jobbar för att i framtiden kunna erbjuda tjänsten för fler domäner och IP-adresser än Telias."

  SvaraRadera
 11. Att köpa film hos MediaNow.se fungerar i de flesta webbläsare. Dock inte alla operativsystem; men det skall vi inte klandra MediaNow för (filmbolagen kräver Windows Media DRM).

  SvaraRadera
 12. Kan dessutom meddela att flm2home inte kan nås via VPN-tjänster med utländskt IP. Hur kul är det? FireFox överger jag aldrig så hellre överger jag Film2home. Inget svårt val efter det ni har skrivit här.

  SvaraRadera
 13. Finns realtime nedladdningstatistik på Firefox
  http://downloadstats.mozilla.com/

  SvaraRadera
 14. Film2home är en socialt hjärndöd site. Det går inte att kommentera filmerna eller på något annat sätt komma i kontakt med andra användare. En försmak av kabel-TV-internet!

  SvaraRadera
 15. @Nils: Jag har också reagerat på att möjligheten till interaktion helt saknas hos Film2home. Men det är ju just detta som skrämmer upphovsrättsmaffian, dvs att vi konsumenter idag har möjlighet att kommunicera obehindrat, att distribuera och att roa oss själva genom att ladda upp filmer på nätet etc. Klart att sådant då inte skall uppmuntras av Film2home. Och sedan tycker de det är märkligt att kunderna sviker. Man tar sig för pannan.

  SvaraRadera