fredag 28 augusti 2009

Skype kan avlyssnas

Skype har länge ansetts om inte omöjligt så i vart fall svårt att avlyssna. Men nu skriver DN att någon har knäckt problemet med hjälp av en trojan.

Kanske är denne någon ute och fiskar efter den miljardbelöning som har utlovats av NSA?

Otyg skriver insiktsfullt i ämnet och lämnar nyttiga tips.


Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

5 kommentarer:

 1. "Har länge ansetts som" får stå för dig. För Skype själva borde samtal vara triviala att avlyssna till exempel. Behöver NSA inhämta vissa samtal går de till nuvarande ägaren eBay och förklarar läget.

  En vanlig hemanvändare utan kapacitet att göra detta går runt problemet och avlysssnar datorn istället, precis som avses i artikeln. Nyhetsvärdet är dock minimalt.

  SvaraRadera
 2. Jag håller med Jonas B; nyhetsvärdet är minimalt.

  Det artikeln säger är inte att Skype kan avlyssnas, utan att andra program kan spela in vad du säger, stor skillnad. Det är ungefär lika sensationellt som en artikel om att "står det någon brevid dig då du chattar på aftonbladets chat, så kan den se vad du skriver".

  SvaraRadera
 3. "För Skype själva borde samtal vara trivala att avlyssna till exempel." – Precis. Det finns goda skäl till att FSF ser det som högprioriterat med fri ersättning till Skype: http://www.fsf.org/campaigns/priority.html#skypereplacement

  SvaraRadera
 4. Oj, ser ut som jag måhända borde ha använt mig av lite andra ordval. Jag skrev det korta inlägget enbart av den anledningen att det kändes så vältimat att trojanen introducerades just nu när NSA av okänd anledning har erbjudit en miljardbelöning till den som knäcker Skype-koden.

  SvaraRadera
 5. Det finns nog gott om lycksökare som passar på att göra anspråk på utfästa belöningar, så jag utesluter inte ett samband. Givetvis kommer inte NSA att godkänna en sådan lösning, fast det skulle vara intressant att läsa deras motivering till att avslå belöningsanspråken - kanske något om att det är olagligt/oetiskt att begå intrång i abonnentens dator? Nå, det kan även sägas om att avlyssna abonnentens telekommunikationer... Lika barn leka bäst!

  Apropå kreativa (?) bakvägar, så drar jag mig till minnes företaget som i våras drabbades av dataintrång och försökte få upplysning om gärningsmannens identitet genom att påpeka att deras system skyddades av upphovsrätt och hänvisa till IPRED. Jag betvivlar att de hade någon framgång med sin begäran till tingsrätten.

  SvaraRadera