söndag 16 augusti 2009

Irland förbjuder religionskritik

Många har uppmärksammat att Irland nyligen införde en lag som straffbelägger religionskritik. Tystanden var desto större när jag i april skrev ett inlägg om att FN:s människorättsråd hade röstat igenom en resolution som innebar att "Defamation of religion/ förtal av religion" fördes upp på listan över brott mot mänskligheten.

FN resolutionen genomdrevs efter intensiv lobbyverksamhet från muslimska organisationer. Vilka mörka krafter som ligger bakom lagen på Irland kan man fundera kring, men det torde handla om religiösa extremister må de kalla sig kristna, muslimer eller något annat.

Det framstår som att politiker runt om i Europa helt har förlorat allt vett. De tycks tro att de likt medeltida feodala furstar godtyckligt har rätt att styra över enskilda människors liv hur de vill. Integritetskränkande lagar genomdrivs i en sådan takt att vi har förlorat all kontroll och nu inskränks yttrandefriheten på ett sätt som inte har skådats sedan medeltiden. Går det att få stopp på denna utveckling? Jag har börjat tvivla.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

8 kommentarer:

 1. Kort sagt är detta en drakonisk inskränkning av yttrandefriheten (kritikrätten).

  Det är verkligen obegripligt att detta händer efter att civilisationen har genomlidit inkvisitionerna och häxprocesserna et al.

  SvaraRadera
 2. Rätt problem, fel åtgärd.
  Europa befinner sig i ett tilltagande stadium av religionsförföljelse, och etnisk förföljelse.
  Typ förbud mot burka.
  Så, antingen vill FN och Irland göra det värre, eller så är det för inoppurtunt att angripa inkvisitionen, ett insider massmord på 3000 människor i New York, avsett för att starta närmast ett religionskrig. Naturligtvis med dom sedvanliga mer materiella skälen i bakgrunden.
  Det verkar nog rätt troligt att FN och Irland går inkvisitionens ärenden, stavas nuförtiden USA. Så, åtgärden är ett stöd för den härskande religionen, dumheten.

  SvaraRadera
 3. Drar mig till minnes min fars åsikt, att man skall respektera andras religioner.
  Jag har egentligen inga problem med det.
  Det finns poänger med ett sådant synsätt som lagen uttrycker, att vi inte skall omvända eller angripa andra för deras religion.
  Men inkvisitionens handlingar är fullkomligt oacceptabla.
  Hoppas två inlägg inte räknas som spam.

  SvaraRadera
 4. Glöm inte att Irland ÄR extremt katolskt. Skolväsendet är till stora delar religiöst uppbyggt även om det numera finns alternativ. Men det är konstigt att detta kunde gå igenom eftersom en rapport släpptes nyligen om ett utbrett sexuellt utnyttjande och misshandel av barn på katolska skolhem. Men religiösa tenderar att ha skygglappar som få.

  SvaraRadera
 5. Karl Sigfrid (m)har anmält lagen till EU kommissionen:

  http://sigfrid.wordpress.com/2009/08/08/eu-kommissionen-maste-granska-irlands-lag-mot-hadelse/

  SvaraRadera
 6. Är det inte bättre att förbjuda religion överhuvud taget? Nästan alla tidigare krig beror ju på religionen, så varför inte gå till botten med problemen...

  SvaraRadera
 7. Om jag inte har missförstått saken totalt så rör det sig egentligen om att de mildrar en redan befintlig lag från att ge flera års fängelse till böter?

  SvaraRadera
 8. "Drar mig till minnes min fars åsikt, att man skall respektera andras religioner.
  Jag har egentligen inga problem med det.
  Det finns poänger med ett sådant synsätt som lagen uttrycker, att vi inte skall omvända eller angripa andra för deras religion."

  Anonym, VARFÖR skall man respektera andras religoner? Jag har INGEN respekt för tron på övernaturliga väsen vars existens saknar alla bevis. Yttrandefriheten bör ses som något mycket heligare än vilket fantasifoster som helst, kalla det gud eller tomten.

  SvaraRadera