torsdag 25 juni 2009

Första IPRED-domen

Den första IPRED-domen har meddelats och ljudboksförlagen fick rätt. E-phone förpliktas dessutom att betala 75 000 kronor i rättegångsersättning samt föreläggs bolaget att vid vite om 750 000 kronor lämna ut de begärda uppgifterna.

Av den information som funnits tillgänglig har framgått att filerna fanns lagrade på en lösenordsskyddad ftp-server. Upphovsindustrin måste uppenbart ha varit obehöriga att bereda sig tillträde till denna server. Därmed ligger ett olagligt dataintrång nära till hands. Tingsrätten har nu genom sitt beslut legitimerat att upphovsrättsindustrin tillskansar sig bevisning genom brottsliga förfaranden.

Så snart jag har läst beslutet återkommer jag med ett nytt inlägg.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

8 kommentarer:

 1. Ok. Så det kostar en ISP 70.000 att försöka tillvarata sin kunds intressen. Jag undrar hur många ISP:er som kommer att opponera sig mot en IPRED-förfrågan i framtiden.

  SvaraRadera
 2. Fullt rimlig fråga. Det är dock sedvanliga regler för rättegångskostnader i tvistemål som gäller. Det torde inte ha varit obekant för E-phone som ju företräddes av en advokat. Däremot skall det bli intressant att läsa tingsrättens skäl för det aktuella beslutet.

  SvaraRadera
 3. Med hänsyn till att syftet med informationsföreläggande är att erbjuda ett "förprocessuellt" verktyg bör kravet på att verket skall vara tillgängligt för allmänheten inte sättas allför högt. Tingsrätten finner därför att det i varje fall finns sannolika skäl för att verken enligt bilaga 1 gjorts tillgängliga för allmänheten.

  Att kräva login/password räcker inte, det är ändå att tillgängligöra för allmänheten.

  SvaraRadera
 4. "Alexander: Jämför nu det med målet där Canal+ anklagar en man för att ha lagt ut en andress till sportsändningar där det inte krävdes något lösenord.. Med den jämförelsen så behöver vi inte längre fundera om rättsystemet är korrupt, nu vet vi det.

  /Enok

  SvaraRadera
 5. @Alexander: Visst kan det vara ett tillgängliggörande för allmänheten även om det krävs lösenord. Men av tingsrättens beslut framgår rätt tydligt att det inte fanns någon som helst bevisning för att något tillgängliggörande verkligen hade ägt rum. I denna viktiga del spekulerar tingsrätten bara - "många böcker på servern = Tillgängliggörande". Halsbrytande logisk kullerbytta!

  Sedan kan man fundera på var gränsen går för upphovsrättsindustrins girighet. Om jag lånar ut en bok till några kompisar. Gör jag mig skyldig till upphovsrättsbrott då? Om ja: Varför åtalar inte staten sig själv, de lånar ju ut utländska författares böcker via bibliotek utan att betala en krona i ersättning.

  SvaraRadera
 6. @ Juristen: Självklart utgör det inte upphovsrättsbrott att låna ut en bok till en vän, då det inte är en olovlig exemplarframställning. Fildelning är däremot just det. Inte heller är bibliotekens verksamhet lagvidrig, då biblioteken har avtalslicenser med bokförlagen för just utlåning.

  Säkert att du är jurist?

  SvaraRadera
 7. @Glork: Nej, utger ingen ersättning till utländska författare. Eu-kommissionen har också kritiserat Sverige för detta och hotat att väcka talan mot Sverige. Hade du läst på i ämnet skulle du ha känt till detta. Jag har också skrivit om detta i ett tidigare inlägg. Det finns länkar och allt om du vill läsa på lite.

  Det är inte endast exemplarframställning som utgör upphovsrättsbrott utan också spridning. Lånar jag ut min bok så sprider jag den på samma sätt som om jag lägger ut den på nätet. Skillnaden är möjligen hur många personer som kommer att läsa boken. Läs på lite i upphovsrättslagen.

  Ja, jag är jurist. Så nästa gång du känner för att framföra kritik så kan du väl se till att den är saklig.

  SvaraRadera
 8. Mailade en av rådmännen i fallet och frågade lite kring ovan frågetecken. Fick inget direkt svar, dock menade han att det är en samlad bevisvärdering som görs enligt principen fri bevisvärdering.

  Så...

  Det lär vara fritt fram...

  Missa inte Ole Husgaards kommentar hos opassande.se http://opassande.se/index.php/2009/06/25/forlorare-svensk-rattssakerhet/#comment-18656

  SvaraRadera