torsdag 25 juni 2009

IPRED-beslutet i fulltext

Här kommer så tingsrättens beslut i det första IPRED-avgörandet:

Här är beslutet

Tingsrätten konstaterar att man inte har en aning om hur många som har haft tillgång till den lösenordsskyddade ftp-servern. Likväl anser men konstaterar att eftersom det fanns många böcker på servern så måste det också ha funnits många kunder. Halsbrytande argumentering!

En läsning av tingsrättens argumentering i proportionalitetsbedömningen rekommenderas. Det framstår som humor för varje jurist. Kontentan av tingsrättens argumentering slutar med ett påstående att det "inte kan anses utgöra någon större olägenhet för den berörda abonnenten att medverka i den utredning som Ljudboksförlaget önskar göra...."

Nä, det är klart. Att utsättas för en civil husrannsakan och därefter drabbas av mångmiljonkrav baserade på tveksam bevisföring i form av en ip-adress är så klart ingen olägenhet. Inte heller risken att dras in i en dyr rättslig process, med risk att påföras rättegångskostnader för 100-tusentals kronor torde såklart innebär någon större olägenhet.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

1 kommentar:

  1. Jämför nu det med målet där Canal+ anklagar en man för att ha lagt ut en andress till sportsändningar där det inte krävdes något lösenord alls.. Med den jämförelsen så behöver vi inte längre fundera om rättsystemet är korrupt, nu vet vi det. Soppan kring allt uppenbart jäv i TPB-målet är bara ytterligare bevis.

    När så medborgarna inser rättsrötan, så finns inte längre någon rättvisa och sådan börjar då skipas på egen hand av vissa. Om jag var någon av de korrupta skulle jag börja bli mycket orolig. Det är folket de berövar rättvisa som handar maten de äter, serverar dem på restaurangen, städar deras kontor, transporterar dem till olika platser, bäddar deras sängar på hotell osv.. Jag tror inte att det scenariot jag antyder är särskilt långt borta nu, tyvärr.

    /Enok

    SvaraRadera