torsdag 11 juni 2009

Mordet på Therese Johansson

En 15 årig flickas liv har släckts under tragisk omständigheter. I media kan vi läsa om hur en 16 årig flicka pga svartsjuka styrde sin jämnåriga pojkvän att utföra mordet.

Enligt åklagaren har mordet planerats i veckor, vilket påstås kunna bevisas genom ett stort antal sms. Tankarna leder osökt till det kända Knutbydramat där pastorn Fossmo dömdes för att ha styrt [anstiftat] den s.k. barnflickan till att mörda hans hustru. Fossmo dömdes till livstid för anstiftan till mord medan barnflickan som hade utfört morden dömdes till rättspsykiatrisk vård. I media tyckte man i regel synd om barnflickan och ganska snart fick hon länsrättens tillåtelse att ensam vistas ute och företa resor.

Den som har förmått annan till att utföra en brottslig gärning kan dömas för anstiftan. I det nu aktuella fallet tycks den 16 åriga flickan likt pastor Fossmo ha haft ett sådant inflytande över sin pojkvän att hon bör påföras ett strängare straff än gärningsmannen. Till skillnad från Fossmo är dock anstiftaren i detta fallet en kvinna. Det kan därför bli intressant att följa utvecklingen. Skall hon få den sedvanliga "könsrabatten" eller kommer hon att dömas utan hänsyn till könet?

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

4 kommentarer:

 1. Det är en viss skillnad i maktförhållandet i relationen pastor-barnflicka (i en religiös sekt) jämfört med jämnårig pojk- och flickvän. Jag hoppas båda döms hårt, men självklart ska mördaren dömas hårdare.

  SvaraRadera
 2. Jag tror det är vanskligt att uttala sig så tvärsäkert om skillnaderna i maktförhållanden som du gör, Anonym. Det finns heller inget stöd i lagen för att det skulle vara självklart att mördaren skall dömas hårdare.

  SvaraRadera
 3. Nej, flickan får (förhoppningsvis) inte ett mildare straff pga sitt kön, men det är sannolikt att hon får det ändå, med tanke på hennes ringa ålder. I lagens mening är hon väl fortfarande bara ett barn....?

  SvaraRadera
 4. @Isabella: Självklart kommer båda gärningsmännens ålder att beaktas vid straffmätningen. Detta står inskrivet i lagen. Könsrabbeten - som ofta tillämpas av domstolarna - är däremot inte lagfäst. Läs gärna boken "Gärningsmannen är en kvinna" så tror jag att du bättre förstår mina funderingar.

  SvaraRadera