onsdag 10 juni 2009

Reinfeldt's dubbla tungor

I Aftonbladet kan man läsa att Reinfeldt säger grattis till PP och dessutom lovar att Moderaterna skall bli bättre på frågor kring internet och integritet.

I nästa andetag säger han dock: "Men jag kommer dock att fortsätta hävda att det ska finnas en balans. Det ska finnas frihetsperspektiv men det ska också finnas ett ansvarstagande. De normer, de lagar och regler som vi annars använder i samhället ska också gälla för internetmiljön."

Vänta nu ett tag: "De normer, de lagar och regler som vi annars använder i samhället ska också gälla för internetmiljön."

Detta går inte ihop! Moderaterna har ju i en rasande takt implementerat direktiv och lagar som totalt avviker från vad som gäller i samhället utanför "internetmiljön". På internet skall ju inte längre brevhemligheten gälla. Inte heller att husrannsakningar skall föregås av brottsmisstankar och rättslig prövning. Avlyssning och registrering av samtliga individers kontakter skall få ske på samma summariska grunder och helt utan domstolsprövning. Polisiära uppgifter har dessutom lagts ut på entreprenad och handläggs numera av upphovsrättsindustrin.

Kan man mot denna bakgrund verkligen våga att tro på Reinfeldt när han talar om att Moderaterna skall bli bättre på internet och integritetsfrågor?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

2 kommentarer:

 1. Hejsan och tack för en intressant och spännande blogg att följa!

  Nu tänkte jag komma med en helt OT fråga, eller rättare sagt fundering, som kanske du kan hjälpa mig med.

  Låt oss tänka att jag startar en sida, där syftet är att användarna på ett enkelt sätt skall kunna dela med sig av material till sina näraste och käraste vänner, vilket vad jag vet skall vara ok enligt lag.
  Varje användare får endast ett fåtal inbjudningar att använda till sina vänner. Om nu dessa klickar på andra filer än de som jag laddat upp är en olycklig omständighet, då syftet med sidan är att jag bara skall dela med mig av mina filer till mina vänner.

  Är detta en framkomlig väg att spåna på, då syftet med sidan måste väga ganska tungt, eller?
  Hoppas du förstår hur jag menar.. :)

  SvaraRadera
 2. Först tack för dina vänliga ord.

  Din fråga är väldigt svår att besvara utifrån de förutsättningar du ger. Och efter TPB-domen är rättsläget oklart.

  Fildelning är inte i sig olagligt. Men delning av upphovsrättsligt material träffas av lagens förbud, även om det sker för privat bruk. Och efter TPB-domen kan antas att ägaren till en hemsida kan göras ansvarig för sådan olovlig delning som sker via hemsidan.

  Jag uppfattar dock att ditt förslag innebär att antalet användare begränsas genom bl.a. lösenord. Du tangerar då den pågående prövningen enligt IPRED där Antipiratbyrån tycks ha tagit sig in på en lösenordsskyddad FTP-server. I detta fall är det ännu osäkert om det alls är möjligt för upphovsrättsindustrin att få tillgång till information enligt IPRED. Du kan läsa E-phone's svaromål i ett av mina tidigare inlägg.

  Summa summarum så blir mitt svar luddigt eftersom rättsläget fortfarande är synnerligen oklart, dels pga TPB-domen, dels pga att det nyssnämnda "IPRED-målet" ännu inte har avgjorts.

  SvaraRadera