söndag 28 juni 2009

Kriget mot nätcensuren


På bilden kontrollerar Kinesisk polis identiteten hos användare på ett internetcafé.


Hos HAX läser jag om hur folket i bl.a. Kina har har tagit upp kampen mot nätcensuren. I Sverige skall man införa datalagringsdirektivet. Kina brukar benämnas som en totalitär diktatur. Skillnaderna mot det "demokratiska" Sverige tycks dock minska i rask takt.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

5 kommentarer:

  1. Tyvärr är det en följd av propaganda i självändamål. Att göra staten "nödvändig" för folks fortsatta existens, men när folk börjar tänka själva, så är det ett hot mot den nödvändigheten, alltså vidtar man åtgärder. I Sverige har mycket ändrats och begränsats sedan 60-70 talet i avsikt att "låta staten tänka" åt dig. I slutet på 70-talet blev det ju alla dessa velour-pappor och annat floskel som staten propagerade för i TV, skolor osv, "Låt oss bestämma åt dig". Nu försöker man frånta folket den rätten till att tänka och bestämma HELT själva, staten vill t.o.m läsa våra privata brev, och det är ju den generationen idag som revolterar. "Ändamålet helgar medlen" heter det ju, så man tar till obskyra författare, dålig film och musik, för att snedvrida åsikter och smutskasta allt vad sunt förnuft heter, stackars Sverige ...

    SvaraRadera
  2. Kära nå´n.
    2004 skrev jag en artikel - "Nu kommer staten och tar dig" - om att jag befarade att just det här var på väg att hända i Sverige. En skrämmande verklighet tornar upp sig, om vi inte sätter ner foten i marken *nu*. Folk blev upprörda av mitt debattinlägg, skrattade åt mig, kallade mig "konspirationsteoretiker" och "rättshaverist", och det var bara bl.a.
    Nå, hur har vi det idag?
    Ibland är det trist att behöva få rätt.

    SvaraRadera
  3. Undrar när vi ska få en röd bok att läsa i om våra skyldigheter. Eller det kanske blir en blå bok.

    SvaraRadera
  4. @Isabella: Det vore intressant om du kunde lägga upp din artikel från 2004. Kunde vara intressant som en historisk tillbakablick. 2004 var jag inte ens medveten om dessa problem.

    SvaraRadera
  5. Jag ska leta i arkiven, troligtvis ligger den på en av mina äldre hårddiskar.
    Vill förstås poängtera att inte heller jag, på minsta vis, "var medveten om de här problemen"; det handlade mer om att jag utifrån den dåvarande politiska dagssituationen använde dess olika händelseinslag som pusselbitar för att analysera fram en (för mig) fullt plausibel, kommande framtidsprognos. Att det "slog in" var kanske mest ett utslag av en ren tillfällighet, även om jag inte själv tyckte det.

    Jag ska försöka återfinna texten och ge dig en vink, om/när jag gör det.

    SvaraRadera